csupakreatív

csupakreatív

Horgoljunk spirál fülit!

2017. május 12. - CsupaKreatív

Ez a bejegyzés most a horgolni tudó Csupakreatívoknak szól (a többiektől elnézést kérek, de hátha ettől kedvet kaptok és belevágtok a horgolásba). Ez a minta az általam horgoltak közül a legsikeresebbnek mondható, számtalan alkalommal készítettem már el ismerősöknek különféle színvariációkban: a visszafogottabb stílust kedvelőknek fekete-fehérben, a csajosabbaknak pink-fehérben, a Diósgyőr drukkereknek piros-fehérben. :)dscf7388.JPG

A minta egyszerű, gyors, elsősorban fülbevalóhoz használom, de sokan kérték medálnak is. A minta leírása előtt adok egy kis segédletet a rövidítésekhez, mivel nem biztos, hogy mindenki ugyanúgy rövidíti a különféle pálcákat.

  • KSZ - kúszószem
  • LSZ- láncszem
  • RP - rövidpálca
  • FP - félpálca
  • ERP - egyráhajtásos pálca

A nehézség annyi csak a mintában, hogy két színnel dolgozunk. Az egyik színnel ráhorgolunk a másikra.

A mintát az úgynevezett "varázskörrel" kezdjük. Aki ezt korábban nem használta, íme egy videó (számos módot láttam a varázskör/magic ring horgolására, én így csinálom):

Tehát készítünk egy varázskört az egyik színnel (a világosabbal). A kört egy LSZ-mel alakítjuk ki, majd horgolunk 1 RP-t, 1 FP-t, 2 ERP-t a körbe. Ezután becsatlakoztatjuk a körbe a másik színt (sötétebbet) egy LSZ-mel és ugyanígy 1 RP-t, 1 FP-t, 2 ERP-t horgolunk a körbe. Ekkor húzzuk össze a kört.

1szerk.JPG

Felváltva fogunk haladni a sötét majd a világos színnel. Minden pálcába 2-2 ERP-t horgolunk az ellentétes színnel (a kezdő kör pálcáitól kezdve). Összesen 34-34 ERP-t (17*2) horgolunk mindkét színnel. 

2szerk.JPG3szerk.JPG

A spirál összeszűkítése/lezárása a következőképpen történik: (mindkét színnel ugyanazt horgoljuk) 

  • egy pálcába 1 ERP + 1 FP
  • a következő pálcába 2 FP
  • a következő pálcába 1 FP + 1 RP
  • a következőbe 1 RP
  • 1 KSZ
  • 1 KSZ

Végül két láncszemet összehúzva elkötöm a fonalat. 

4szerk.JPG

A fonal eldolgozását a spirál hátoldala felé végezzük, majd érdemes kikeményíteni a fülit, mert úgy szebben mutat. A keményítés során ügyesen formázhatjuk a kört. 

Aki nagyobb spirált szeretne, az ne csak 34-34 ERP-t horgoljon, folytassa tovább a mintát, majd akkor zárja le, ha elég nagynak gondolja a kört. 

Ha bármi nehézségetek akad a mintával kapcsolatban, ha elakadtok, írjatok bátran. És keressetek akkor is, ha nem tudtok horgolni, de szeretnétek egy ilyen fülit, szívesen elkészítem Nektek. 

Jó kreatívkodást!

A bejegyzés trackback címe:

https://csupakreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr7512501689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása