csupakreatív

csupakreatív

Pom pom így vagy úgy

2017. augusztus 13. - CsupaKreatív

Pom pom (vagy ahogy a magyar helyesírás szerint helyes pompon) készítése sapkára, kulcstartóra, ajtódíszre, asztaldíszre, pulcsira, szőnyegre nagy divatját éli. Na de hogyan is készülnek ezek a pamutgolyócskák? Számos mód létezik az elkészítésükre, én most négyet mutatok.

1476255810.jpg

1. Villás technika

Ezzel az eljárással pici (kb. 1,5-2 cm átmérőjű) pom pom készíthető, de viszonylag gyorsan és egyszerűen. A hozzá szükséges eszközt megtaláljuk minden háztartásban, ez nem jelent gondot. Akkor érdemes ezt a technikát választani, ha gyorsan akarunk több pici pom pomot készíteni. Ennél a technikánál elég sok hulladék keletkezik, vagyis ha gömb formára ki akarjuk igazítani a pom pomokat, akkor sok fonalat le kell vágnunk. 

 

2. Pom pom készítő

Ezzel a kis műanyag kütyüvel könnyen és gyorsan készíthető pom pom különböző méretekben. A használata nem bonyolult, kevesebb a keletkező hulladék. Én egy 4 db-os szettet vásároltam az ebay-en, de itthon is megtalálható hobbi boltokban. 

3. Pom pom karton sablonnal

Ennél a technikánál magunknak kell elkészíteni a sablont, de az elv ugyanaz, mint a műanyag pom pom-készítő kütyü esetében. A méretet illetően nagy a szabadságunk, mert a sablont akkorára vágjuk, amekkorára szeretnénk. A hátránya, hogy kell egy kis kézügyesség az elkészítéséhez, hogy a szálak ne csússzanak szét, mielőtt középen összekötjük őket. Kicsit időigényesebb, már csak azért is, mert a sablont is ki kell vágni. 

 

4. Több pom pom készítése egyszerre

Ez a technika akkor praktikus, ha egyszerre sok pom pomra van szükségünk, például egy szőnyeg elkészítéséhez. Nem kell beütnünk az asztalba, falba szögeket, csak kell találnunk két fix pontot, amihez kötözzük a fonalat (én a kiságy két szemben lévő oldalát használtam). Hátránya, hogy sok hulladék keletkezik a technikával. 

 

Ezeknek az eljárásoknak léteznek alternatíváik, pl. a karton helyett láttam már wc papír gurigával, a pom pom készítő eszközből is létezik több verzió (mind hasonló elven működnek), de már találkoztam olyan eszközzel is, amellyel több pom pom készíthető egyszerre (mint az utolsó technikában). Persze kész pom pomot is vásárolhatnánk, akár 1000 darabos kiszerelésben is (ebay). De hát az olyan unalmas lenne, nem? 

A bejegyzés trackback címe:

https://csupakreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr6112743080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása